ظروف نچسب مثل تابه و قابلمه های گرانیتی ، تفلون ، سرامیک و چدن از جمله بهترین ظروف موجود در آشپزخانه هستند که بدلیل اینکه آشپزی با آنها سریع و آسان صورت می گیرد ، طرفداران زیادی دارند . اما همین ظروف اگر بدرستی مراقبت و نگهداری نشوند به بدترین ظروف در آشپزخانه تبدیل شده و از ماندگاری آنها کاسته می شود . تا جاییکه آشپزی با آنها میتواند برای سلامتی بسیار خطرناک باشد .
برای اینکه ظروف همیشه مانند روز اول نو باشند ، مراقبت از آنها بسیار اهمیت دارد .
پخت و پز :
قبل از اینکه برای اولین بار از ظروف نچسب از جمله گرانیت ، سرامیک و چدن استفاده کنید ، ابتدا ظرف را با آب داغ و صابون بشویید .سپس آنرا به خوبی آب کشیده و با حوله ی آشپزخانه و یا پارچه ای نخی بطور کامل خشک کنید . سپس قبل از استفاده برای اینکه از همان اول خاصیت نچسبی ظروف بهترین عملکرد را از خود نشان دهد ، ابتدا تابه یا قابلمه را با مقدار کمی روغن پوشش داده و روی تمامی سطوح روغن بکشید .سپس آنرا با دستمال کاغذی بطور کامل از ظرف پاک کنید .
یکی از مزایای استفاده از ظروف نچسب اینست که برای پخت و پز در آنها نیازی به استفاده از روغن نیست و در واقع روغنی که به غذا اضافه می شود بخاطر ظرف نیست بلکه برای عطر و طعم دادن و تغییر بافت غذاست . پس برای افرادی که بدنبال کاهش کلسترول و خوردن غذاهای سالم هستند گزینه مناسبی می باشد .
نکته ی دیگر دراستفاده از ظروف نچسب مانند گرانیت ، سرامیک و چدن عدم استفاده از قاشق و کفگیر فلزی است . بهتر است از قاشق هایی استفاده کنید که منحصرا برای ظروف نچسب تهیه شده و در کنارشان عرضه می شود.
استفاده از قاشق و کفگیرهای چوبی ، سیلیکونی ، کائوچو و پلاستیکی نیز مناسب می باشد .
به یاد داشته باشید هیچگاه با چنگال یا چاقو غذای درون تابه یا قابلمه را برش نزنید زیرا به شدت به ظرف آسیب می زنند .
تمیز کردن ظروف نچسب
برای حفظ کیفیت ظروف باید آنها را اصولی تمیز و ضدعفونی کنید . نکته مهم در شستشوی ظروف نچسب اینست که ابتدا اجازه دهید ظرف قبل از شستن کاملا خنک شود . خیساندن ظرف داغ در آب خنک باعث می شود لایحه ها ی سطوح آن به مرور زمان از بین رفته و از عمر ظرف کاسته شود .
ظروف نچسب را هیچگاه در ماشین ظرفشویی نگذارید . زیرا دمای بالای ماشین ظرفشویی نیز همین بلا را بر سر ظروف می آورد . هرگز از مواد شیمیایی مانند وایتکس برای تمیز کردن ظروف نچسب استفاده نکنید و شستشو را تنها با اسفنج نرم و مایع ظرفشویی معمولی انجام دهید .
در پایان نگهداری صحیح ظروف نچسب در ماندگاری و طول عمر آن بسیار موثر است .توصیه می شود که تابه ها را همیشه آویزان کنید به گونه ای که با ظرف و وسیله ی دیگر تماس نداشته باشند . قابلمه ها نیز در استند قابلمه گذاشته شوند . در صورتیکه استند ندارید و می خواهید در کابینت نگهداری کنید ، بین ظروف حتما پارچه های نرم قرار دهید.